Dominique Perrault (Parijs)

Dominique Perrault

20.15u woensdag 29 juni, 2011

ForumImages, Hereplein 73 te Groningen

download bijlage

liberte1dl6_1_

(LET OP – andere locatie en vol = vol!) * Kaarten â 5,- euro (studenten Academie van Bouwkunst en leden VBB 3,- euro) kunnen worden verkregen bij de kassa van  Forum Images (openingstijden ma./vrij. vanaf 15.30, za. vanaf 13.00 uur, zo. vanaf 10.30 uur en voorafgaand aan lezing).

Perrault (1953) is met name bekend van de Bibliotheque Nationale de France in Parijs. Momenteel loopt er een overzichtstentoonstelling van hem in het Centre Pompidou. Daar is ook een maquette van La Libera© te zien.

In Groningen is het eerste werk van de Franse architect Dominique Perrault in Nederland gerealiseerd. Tegenover het gebouw van de Gasunie is het appartementencomplex La Liberta verrezen. Het bouwwerk met opvallende zwart/witte ‘blokken’ is een nieuwe markering van de westelijke stadsentree.
Het project bestaat uit 120 woningen, ongeveer 3000 vierkante meter kantoorruimte en een ondergrondse parkeergarage voor 165 auto’s. De woningen en kantoorruimte zijn ondergebracht in twee gebouwen, waarvan de onderste drie lagen een kantoorbestemming krijgen, daarna is er een open ruimte van ongeveer 5 meter en daar bovenop komen de woningen.
Het hoogste gebouw bestaat uit 22 bouwlagen en heeft een totale hoogte van ongeveer 72 meter. Het lage gebouw telt tien bouwlagen. Op elke woonlaag zijn vijf woningen gerealiseerd.

Opdrachtgever en ontwikkelaar is de christelijke woningstichting Patrimonium.
Bron: Groninger Internet Courant / Patrimonium

2011