‘Onze wereld mooier maken’

Vera Yanovshtchinsky

20.00u dinsdag 12 juni, 2012

School van de Architectuur, Zuiderkuipen 19, Groningen

download bijlage

Vera Yanovshtchinsky

Vera Yanovshtchinsky (1952) studeerde aan de TU Delft en leidt vanaf 1997 haar eigen bureau in Den Haag. Haar werk varieert van grootschalige stedenbouwkundige plannen en woongebouwen tot kleinere woningbouwprojecten en inpassingsprojecten.

Een ontwerp dat gehecht is aan zijn plaats en omgeving. Inleving in de eigenheid van de opgave en in de cultuur van de bestemming vormen de basis van de architectuur van Vera Yanovshtchinsky architecten. Vanuit openheid wordt naar elke opdracht gekeken met als uiteindelijk resultaat een ontwerp, plan, gebouw, interieur dat gehecht is aan zijn plaats en omgeving. Vanzelfsprekend staat het ontwerp altijd in verhouding tot zijn context en is daar onlosmakelijk mee verbonden. Maar het gebouw wordt pas specifiek door de keuzes die gemaakt worden in relatie tot die context. De kansen, de potenties, kwaliteiten en eigenschappen van de plaats en het programma van eisen van het plan worden in het ontwerpproces blootgelegd en uitgebuit om tot het uiteindelijke ontwerp te komen. Daarom is elk gebouw uniek, specifiek ontworpen voor – en gehecht aan zijn plaats. Er is schoonheid ontstaan door de wisselwerking tussen het gebouw, zijn plek en zijn omgeving.

De vertaling van de bureauvisie zal Vera Yanovshtchinsky in de lezing van 12 juni toelichten aan de hand een aantal bureauprojecten, waaronder het Masterplan Inrichting UMCG terrein. ‘Een stad in
een stad’.

2012