De flexibele stad

Tom Bergevoet

20.00u dinsdag 12 november, 2013

School van de Architectuur, Zuiderkuipen 19, Groningen

de_flexibele_stad_500

Tom Bergevoet (1972) studeerde architectuur aan de TU Delft en deed daarna uitgebreide werkervaring op bij de internationaal gerenommeerde architectenbureaus van Herman Hertzberger (Architectuurstudio HH), Kazuyo Sejima (SANAA), Rem Koolhaas (OMA) en Koen

Tom Bergevoet is co-auteur van het boek De flexibele stad waarin een nieuwe, flexibele ontwikkelwijze wordt gepresenteerd die oplossingen biedt voor de uitdagingen van nu. Centraal hierbij staan de transformatie van de bestaande stad, de invloed van de gebruiker en de omgang met onvoorspelbaarheid. Dit gebeurt door o.a. de juridische, financiële en ruimtelijke instrumenten te beschrijven waarmee deze ontwikkelwijze tot nieuwe resultaten kan leiden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden toont hij vervolgens hoe de flexibele stad eruit kan zien. De flexibele stad is bedoeld voor iedereen die actief is in de bouwkolom en die wil weten hoe het nu verder moet met ruimtelijke ontwikkeling en bouwen in Nederland: van vastgoedmanagers tot ontwerpers en van beleidsmakers tot gebruikers.

De ontwikkelwijze die in het boek wordt gepresenteerd is verrassend genoeg de uitkomst van een zoektocht naar de toekomst van het vakgebied, van de ontwerper. Met het failliet van het gangbare ontwikkelmodel zijn ook de standaard rollen in het bouwproces niet langer vanzelfsprekend. Welke kansen bieden de nieuwe ontwikkelingen voor ontwerpers?

2013