DeZwarteHond

Jurjen van der Meer

20.00u dinsdag 12 maart, 2013

School van de Architectuur, Zuiderkuipen 19, Groningen

download bijlage

dezwartehond

De wereld van de stedenbouw en architectuur moet zich aanpassen op een veranderende samenleving. De Zwarte Hond richt zich daarom niet alleen op gebouwen en de gebouwde omgeving maar vooral ook op mensen. Door gebruikers en opdrachtgevers actief te betrekken bij een opgave wordt het conventionele denken doorbroken, wordt geen energie verspild, worden samen creatieve kansen ontdekt en blijft iedereen tijdens het ontwerpproces geïnspireerd. In combinatie met een grote gedrevenheid om ideeën te realiseren kan uiteindelijk het ultieme doel bereikt worden: het verbeteren van de woon- leef- en werkomgeving.

Maatschappij. Een ontwerp komt tot stand vanuit een brede onbevooroordeelde blik waarin alle omstandigheden en voorwaarden objectief worden onderzocht en gewogen. De Zwarte Hond werkt daarom niet met een vooringenomen (eind)beeld, stijl of handschrift, maar staat open voor oprechte samenspraak. Het resultaat is altijd een ontwerp zonder individuele auteur, maar met een duidelijke identiteit. Hierdoor zijn de gerealiseerde gebouwen en stedenbouwkundige plannen altijd geschikt voor de toe-eigening door context en gebruikers.

Weinig had het gescheeld, of de lezing van vanavond was niet doorgegaan. “Zaterdag om vier uur dacht ik dit ga ik niet doen. Toen was natuurlijk mijn vriend Ypke overleden.” Vanaf een grote zwart-wit projectie kijkt de voormalig wethouder van Ruimtelijke Ordening vanouds charmant de zaal in. “Jullie denken natuurlijk dat dit James Dean is, maar dit is Ypke Gietema. A rebel with a cause. Kijk, zonder Ypke was het anders gelopen met de Zwarte Hond.”

 

2013