Lola Landscape, Rotterdam

Peter Veenstra

20.00u dinsdag 14 mei, 2013

School van de Architectuur, Zuiderkuipen 19, Groningen

download bijlage

lola

van website www.lolaweb.nl:

LOLA landscape architects is een bureau voor progressieve landschapsarchitectuur. Het ontwerpt en onderzoekt landschappen die zijn vergeten, vervallen of gaan veranderen. Met doordachte ideeën en doelgerichte ingrepen wil LOLA (LOst LAndscapes) die landschappen optimaliseren tot rijke, levendige en fraaie plekken. Een continue wisselwerking tussen onderzoek en ontwerp is kenmerkend voor het bureau, net als de optimistische en conceptuele benadering van projecten en de fascinatie voor nieuwe ruimtelijke fenomenen.

LOLA landscape architects is opgericht door Eric-Jan Pleijster, Cees van der Veeken en Peter Veenstra. Het bureau is gevestigd in Rotterdam en telt 8 medewerkers, waaronder landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. De opdrachtgevers van LOLA zijn voornamelijk de publieke sector, maatschappelijke organisaties en projectontwikkelaars. LOLA heeft meerdere ontwerpprijzen gewonnen, waaronder de Europan Portugal, de Delta Water Award en de Eo Wijersprijsvraag.

‘Toen Ed Taverne een keer bij ons op bezoek was in het begin van onze carriëre als bureau, stelde hij ons de vraag wat we in godsnaam als drie groene landschapsarchitecten in het midden van het centrum van Rotterdam deden.’ Gezamenlijk kwamen ze er op uit dat een stedelijk perspectief op het landschap een extra motivatie is om er iets moois van te maken. Dat LOLA Landscape Architects hierin sinds hun oprichting in 2006 regelmatig geslaagd is, blijkt uit de projecten die Peter Veenstra vanavond toelicht. ‘Ik moet zeggen, in zes jaar is het verlangen naar sappige weides en landschappen die je bij de kladden pakken wel steeds groter geworden.’

Ir. Peter Veenstra (1980) is partner en mede-oprichter van LOLA Landscape Architects en senior landschapsarchitect.

2013