‘Real Architecture’ over het project Lautner A-Z

Jan-Richard Kikkert

20:00 dinsdag 18 juni, 2019

School van de Architectuur, Zuiderkuipen 19, Groningen

De Amerikaanse architect John Lautner (1911-1994) was zijn tijd ver vooruit. In zijn eigenzinnige en zeer veelzijdige oeuvre herhaalde hij zichzelf nooit. Constanten in zijn werk waren de aandacht voor de dromen en verlangens van zijn opdrachtgevers, zijn gevoeligheid voor de locatie van zijn gebouwen en zijn interesse in de laatste stand van de techniek. Lautner liet de grenzen tussen binnen- en buitenruimte, tussen natuur en architectuur vervagen. Lautners oeuvre omvat ruim een halve eeuw; van zijn eerste zelfstandige opdracht in 1939 tot zijn dood in 1994. In deze periode realiseerde hij 144 ontwerpen, waarvan er nu nog 103 bestaan. De meeste ervan bevinden zich in en rondom Los Angeles. Lautner maakte in zijn werk een grote ontwikkeling door: hij startte dicht bij zijn leermeester Frank Lloyd Wright en eindigde met een vrije, volledig eigen en unieke architectuurtaal.

JAN-RICHARD KIKKERT (1963) studeerde in 1989 met een eervolle vermelding af aan de TU Delft met een project in het toenmalige Leningrad. Na een aantal jaren praktijkervaring vervolgde hij zijn studie aan het Berlage Institute Amsterdam.

In 1996 richtte hij zijn eigen bureau op. Naast het runnen van zijn bureau geeft hij les aan diverse architectuurscholen binnen en buiten Nederland. Sinds 2016 is hij Hoofd Architectuur van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

2019