Henk Stadens (De Zwarte Hond) en Adriaan Mout (LEVS)

Henk Stadens & Adriaan Mout

20:00u dinsdag 20 februari, 2024

RKZ Bios in het oude R.K. Ziekenhuis in Helpman Emmastraat 15, 9722 EW Groningen

Er is een woningcrisis; er zijn te weinig woningen voor starters, te weinig woningen voor studenten, te weinig woningen voor ouderen, en er is een tekort aan woningen voor vluchtelingen. Terwijl veel politici, bouwend Nederland en aannemers de nadruk leggen op de benodigde kwantiteit, klinkt vanuit de BNA, de rijksbouwmeester en verschillende vooraanstaande architectenbureaus in de media de roep om kwaliteit. Maar wat houdt deze kwaliteit in? En hoe is deze kwaliteit te bereiken met slinkende budgetten, een stijgende hypotheekrente, hogere bouwkosten, de benodigde verduurzaming en de vraag naar verdichting?

In het laatste nummer van Out There presenteert De Zwarte Hond een onderzoek naar woonkwaliteit en -beleving. Het bureau legt hierbij de nadruk op de kansen en mogelijkheden die ontstaan als er weer meer aandacht is voor de woningplattegrond. De auteurs onderzochten dit aan de hand van de eigen kennis en ervaring van het team, analyses van eigen projecten, projecten van derden, en door middel van interviews met experts en onderzoekers. Henk Stadens, partner bij De Zwarte Hond licht aan de hand van dit onderzoek het belang van het ontwerp en specifiek het ontwerpen van goede woningplattegronden verder toe.

Typologie staat ook centraal in een recente publicatie van LEVS: Cruquius: pleidooi voor een typologisch experiment. Het boek bundelt vier woongebouwen die het bureau de afgelopen jaren heeft gerealiseerd op Cruquius-eiland in Amsterdam. LEVS legt daarbij de nadruk op het belang van typologische variatie. De projecten laten een grote variatie zien in architectuur, vernieuwende woningtypen en -plattegronden, en (semi-)openbare ruimte. Adriaan Mout, partner bij LEVS, licht hun visie en aanpak verder toe.

In een open dialoog willen we met Adriaan en Henk het belang van het ontwerp en architectonische kwaliteit in de woningbouw bespreken; wat kwaliteit precies is en hoe we dit kunnen realiseren.