14 oktober 2023 Excursie Friese en Groninger waddenkust

zaterdag 14 oktober, 2023

Op 14 oktober keert de ‘jaarlijkse’ VBB-excursie voor onze leden weer terug. Na een paar jaar zonder excursie dankzij Covid, zijn wij erg verheugd te melden dat we dit jaar een zeer interessant en gevarieerd programma hebben weten samen te stellen. Waar? Langs de Fryske en Grunneger Waddenkust.

Er lijkt steeds meer aandacht te komen voor het Noorden. En dat is niet zo gek ook. Verschillende opgaven en transities landen in dit deel van Nederland. Maar tijdens Covid ontdekten we ook massaal de pracht en kracht van ons eigen land: aandacht en oog voor ruimte, voor bezinning en rust. Maar kennen wij ons eigen gebied wel? Kunnen we als ambassadeurs voor de (Noordelijke) ontwerptraditie ons nog laten verrassen door plekken die we nog niet kennen? Of waar we nooit aan toe komen om te bezoeken, juist omdat ze op steenworp afstand liggen?

Begeleid door een aantal ontwerpers, met een sterke regionale gebondenheid en betrokkenheid, laten we ons meenemen door een rijk programma van verstilde en soms vergeten en verdwenen wierdendorpen tot grootschalige kustverdedigingslandschappen. Maar ook land-art objecten, woningbouwprojecten en onderwijsontwikkelingen passeren de revue.

We gaan ontdekken hoe een van de oudste en meest dynamische cultuurhistorische landschappen van West-Europa samengaat met, heelt door en soms zichzelf schaamt voor ruimtelijke ontwikkelingen in het Waddengebied.

Opgeven
Je kunt je opgeven via info@vbbgroningen.nl
Graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk vóór 6 september. De plaatsen zijn beperkt.

Programma
– Terp fan de Takomst – Kunstenaarscollectief Observatorium Rotterdam;
– Uitkijktoren Reiddomp – Nynke Rixt Jukema;
– Lauwersoog;
– Campus Eemsdelta Appingedam – De Unie Architecten;
– Basisschool De Kronkelaar – Onix/LAOS;
– Kiekkaaste – Huub Oome.

2023