Mathijs Dijkstra, Laos Landschapsarchitecten – Rust als basis

20.00u dinsdag 09 mei, 2023

RKZ Bios, Emmastraat 15, Groningen

Mathijs Dijkstra is landschapsarchitect en oprichter van LAOS Landschapsarchitecten. Zijn werk in Noord-Nederland begon als een van de prijswinnaars van de Eo Weijers prijsvraag ‘Wie is er bang voor het lege programma? Een miljoen hectare welvarend Noord-Nederland’.

Na ervaring te hebben opgedaan als ontwerper bij een ingenieursbureau en de gemeente Groningen heeft hij in 2005 zijn eigen bureau opgericht. LAOS Landschapsarchitecten, bestaat nu uit een team van specialisten op het gebied van landschap en stedenbouw. Zij richten zich op ontwerp, visievorming en strategie voor de ruimtelijke ontwikkeling van stad en land.

Ze werken steeds vanuit dezelfde visie aan projecten. Deze is sterk gebaseerd op het aanbrengen van rust en het bouwen aan de omgeving vanuit het besef dat er een onderliggend logisch landschappelijk systeem is. In deze lezing geeft Mathijs zijn visie op de toekomst van Noord- Nederland aan de hand van een selectie van projecten die het bureau recentelijk heeft uitgevoerd. Hij laat hier mee zien hoe ogenschijnlijk losstaande opdrachten steeds weer bij elkaar komen.

2023