Kristiaan Capelle, MWPO Vastgoedontwikkeling

20.00u dinsdag 14 november, 2023

RKZ Bios, Emmastraat 15, Groningen

Op 14 november belicht de VBB de architectuur van de stad vanuit het perspectief van de vastgoedontwikkelaar.

Architecten ontwerpen gebouwen en dat doen ze meestal in opdracht. In het ideale geval wil de opdrachtgever een gebouw dat meer is dan de ruimtelijke oplossing van de functie waaraan het moet voldoen. Architectuur is een culturele daad. Maar het resultaat, het gebouw is ook vastgoed. Het vertegenwoordigt financiële waarde. Het optimaliseren van financiële waarden is de taak van de vastgoedontwikkelaar. In het gunstigste geval gaan beide waarden, die van de bouwkunst en die van het geld, prima samen. Maar dat gebeurt niet vanzelf. Opdrachtgever, architect en vastgoedontwikkelaar zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van gebouwen. Als één schakel in deze keten het af laat weten is het zo goed als onmogelijk om een waardevol gebouw te maken.

Kristiaan Capelle gaat in zijn lezing in op de rol van de vastgoedontwikkelaar bij het nastreven van een zo hoog mogelijke architectonische kwaliteit.

Met vestigingen van MWPO in Groningen en Den Bosch kiest Capelle voor toplocaties en markante beeldbepalende panden. Voorbeelden in Noord-Nederland zijn Het Groot Handelshuis, Mercado, Merckt en Superhub Meerstad. MWPO won samen met de Gemeente Groningen en Volker Wessels, in 2021 de NEPROM prijs voor de locatieontwikkeling van de Oostzijde Grote Markt in Groningen.

2023